keskiviikko 24. joulukuuta 2008
tiistai 9. joulukuuta 2008
perjantai 31. lokakuuta 2008
sunnuntai 14. syyskuuta 2008
ATmega8 testilevy
Niille mikroharrastajille, jotka haluavat tehdä I/O-kytkennät perinteisellä tavalla, vaikkapa reikälevylle, piirtelin mikro-ohjainkortin, jonka voi liittää tällaiseen kytkentään. Kortissa on 22 porttiliitäntää ja 2 A/D-liitäntää. Kytkentä voidaan ohjelmoida vaikka USB => ISP-kaapelin kautta. Käyttöjännitteenä on 5 volttia.
torstai 21. elokuuta 2008
ATmega8 AD/PWM ohjelma
A/D-muunnoksella PWM-ohjaus on ohjelmallisesti hyvin helppo toteuttaa. Suoritetaan muunnos aivan normaalisti, jolloin tulos sijoitetaan johonkin rekisteriin (tässä r17), ja tuosta rekisteristä se siirretään ajastimen valvontarekisteriin. Nyt tuolla asetuksissa on annettu ehto, että PB1 on yksi aina kun laskijan arvo on pienempi kuin vertailurekisterin arvo, niin pulssin leveys levenee tai kapenee AD-muuntimen mukaisesti. Ja tätä arvoa säädetään siis potentiometrillä.
keskiviikko 20. elokuuta 2008
ATmega8 AD/PWM rekisterien asettelu
Potentiometriohjaus PWM-modulaatioon ei vaadi kovin monimutkaista ohjelmaa. Koodin alussa on perinteiset löpinät, perustiedot, B-portin asettelu ja pino-osoitteen asetus. Sitten asetellaan AD-muuntoon liittyvät rekisterit tarvittaviin tiloihin. Ja lopuksi vielä ajastimen asetus sopivaan asentoon.
Nyt voidaankin sitten siirtyä ohjelmaan.
ATmega8 PWM-säätö potentiometrillä
Tämä kytkentä on yksinkertainen. Analogiseen tuloon on kytketty vastuksen ja potentiometrin yhdistelmä. Tuo vastus pudottaa potentiometrin sätöjännitteen 2,5 volttiin, koska käytössä on piirin sisäinen referenssijännite. Lähdössä on LED-lamppu etuvastuksineen. Säätämällä potentiometriä, saadaan
LEDin kirkkautta muutetuksi. Tämä on vain peruskytkentä, sovellutukset sitten tekevät kytkennästä todellisen sulautetun järjestelmän.
maanantai 23. kesäkuuta 2008
ATmega8 TOIMINTA-AJAN ASETUS
I/O-toiminnan simulointi
lauantai 7. kesäkuuta 2008
ATmega8 OHJELMAN HAARAUTUMINEN 1
Mikro-ohjaimen toiminnan ohjailu ASSEMBLY-koodilla perustuu haarautumiskäskyjen hallittuun käyttöön. Kun näitä käskyjä on useita eri tarkoituksiin, on välttämätöntä opiskella niiden toiminta huolellisesti.
Paras tapa on tehdä pieni koodin pätkä, jossa on tutkittavan käskyn toiminta ja sitten simuloida koodi.
torstai 1. toukokuuta 2008
ATmega8 PINOREKISTERIEN ASETUS
ASSEMBLY-ohjelmoinnissa on tärkeää osata käyttää ns. pinoa. Siinä SRAM-muistiin varataan alue, johon ohjelmanlaskijan tila viedään, kun poiketaan aliohjelmaan tai tehdään keskeytys. Kun poikeaminen on tehty, haetaan pinosta osoite ja jatketaan normaalisuoritusta. Koska ATmega8 sisältää SRAM-muistia kilotavun, osoittamiseen tarvitaan kaksi rekisteriä. Ohjelman kääntäjä tietää asettaa osoitteen alkamaan muistin loppuun eli pinon pohjaan.
tiistai 22. huhtikuuta 2008
ATmega8 TILAREKISTERI (SREG)
lauantai 19. huhtikuuta 2008
ATmega8 LASKIJA (Counter) ohjelma
tiistai 8. huhtikuuta 2008
ATmega8 Viiveen vuokaavio
torstai 3. huhtikuuta 2008
ATmega8 ANALOGINEN KOMPARAATTORI
Analoginen komparaattori on helppo tehdä käyttäen ATmega8 mikro-ohjainta. Mikron sisällä on referenssi, joten ulkoisen anturin antamaa jännitettä voidaan verrata kiinteään tarkkaan jännitteeseen. Tuossa on NTC-vastus anturina ja monikierrospotentiometri asetusarvon antajana. Jos kytkennän hystereesiä halutaan asetella, se voidaan tehdä lisäämällä potentiometri lähdön ja tulon välille.
On hyvä ja edullinen termostaatti lämpötilan säätöön.
On hyvä ja edullinen termostaatti lämpötilan säätöön.
maanantai 31. maaliskuuta 2008
ATmega8 BITTITIETO BCD-koodiksi
keskiviikko 26. maaliskuuta 2008
ATmega8 BITTIEN SIIRTO-OHJELMA
sunnuntai 23. maaliskuuta 2008
ATmega8 LISÄVAHVISTIMEN KYTKENTÄ
ATmega8 PUSKURIVAHVISTIMET
Jos mikrolla halutaan ohjata pientä tasasähkömoottoria tai relettä, silloin ei mikron antama virta riitä, vaan kytkantään on lisättävä vahvistin. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin piiri ULN2803. Sitä voidaan kuormittaa 500 mA:n virralla tai kaikkien vahvistimien ollessa käytössä 260 watilla, esimerkiksi 350 mA virralla, jännitteen ollessa 8,95 volttia.
ATmega8 LED-näytön kytkentä
ATmega8 LED-näyttö
Yksinkertaisin tulostuskytkentä mikron lähtötilojen tutkimiseen on LED-näyttö. Sen ohjaaminen on helppo ja sitä voidaan käyttää monen asian havainnollistamiseen. Vasta sitten kun on omaksuttu mikron I/O-toiminta voidaan siirtyä monimut-kaisempiin tulostuskytkentöihin. Esimerkiksi 7-segmenttitulostus vaatii jo huomattavasti enemmän osaamista kuin LED-tulostus.
perjantai 21. maaliskuuta 2008
ATmega8 DIP-kytkimen kaavio
ATmega8 DIP-kytkin INPUT:tiin
ATmega8 I/O-rekisteri B jaettuun tilaan
ATmega8 I/O-rekisteri B INPUT tilaan
tiistai 18. maaliskuuta 2008
ATmega8 I/O-rekisteri B out-tilaan
maanantai 17. maaliskuuta 2008
ATmega8 SRAM ja EEPROM
ATmega8 käyttö- ja I/O-rekisterit ovat SRAM-muistissa. Tämä muisti on 8-bittinen. Kun tarvitaan pitempi tieto esimerkiksi muistin osoitukseen, liitetään kaksi rekisteriä yhteen. Yleiseen muistin käyttöön on 1 kilotavua samaa SRAM-muistia. Lisäksi mikrossa on 512 tavua EEPROM-muistia, johon voidaan sijoittaa esimerkiksi taulukoita.
lauantai 15. maaliskuuta 2008
ATmega8 ERITYISLIITÄNNÄT
ATmega8 LIITÄNNÄT
torstai 13. maaliskuuta 2008
ATmega8 PERUSKYTKENTÄ
ATmega8:n OMINAISUUKSIA
MIKSI VALITSIN ATmega8 OHJAIMEN ?
MIKÄ ON MIKRO-OHJAIN ?
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)